JAK ZAPROJEKTOWAĆ MEBLE DO KUCHNI NA WYMIAR?

Kuchnia to szczególne miejsce, to w niej większość osób spędza wiele czasu, nie tylko gotując czy spożywając posiłki, lecz na przykład przyjmują w niej gości. Nieważne, czy mała, czy też duża kuchnia, musi być odpowiednio zaprojektowana, przemyślana oraz funkcjonalna. W końcu, meble kuchenne będą służyły latami.

Cała filozofia projektowania kuchni opiera się na zdefiniowanym w latach 50-tych na Uniwersytecie Cornella w USA tak zwanym trójkącie roboczym. Zasada trójkąta roboczego, polega na przyporządkowaniu sprzętów, do każdego z wierzchołków trójkąta. Główne elementy wyposażenia kuchni to: lodówka, zlewozmywak, kuchenka.

Aby kuchnia była funkcjonalna odległości pomiędzy urządzeniami w trójkącie kuchennym nie powinny przekraczać:
– od lodówki do zlewozmywaka 120 – 210 cm
– od zlewozmywaka do pieca 120 – 210 cm
– od lodówki do pieca 120 – 270 cm

Oprócz trójkąta roboczego, przy projektowaniu kuchni można rozróżnić również 5 stref:
– strefa zapasów
– strefa przechowywania
– strefa zmywania
– strefa przygotowania
– strefa gotowania

Prawidłowe ustawienie stref skraca do minimum odcinki pokonywane codziennie przez każdego z użytkowników kuchni. Ponadto właściwe przyporządkowanie szafek do zdefiniowanych stref i ustawienie ich w prawidłowej kolejności oraz odpowiednie przypisanie artykułów do poszczególnych szafek zdecydowanie poprawia komfort pracy.

Strefa zapasów – tej strefie powinny się znaleźć zapasy żywności, zarówno te, które nie wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych, jak i te, które muszą być przechowywane w lodówce. Stąd niezbędnymi sprzętami w tym obszarze są lodówka, zamrażarka oraz szafa spiżarniana.

Strefa przechowywania – do tej strefy należą przedmioty użytku codziennego jak zastawa stołowa, tj. szkło, porcelana, sztućce, wszelkiego rodzaju pojemniki na żywność. W kwestii szafek w strefie przechowywania zaleca się wykorzystanie szafek wiszących na szkło (szklanki, kieliszki), zastawę kawową, szafki dolne na zastawę obiadową codzienną oraz świąteczną, szuflady na drobiazgi oraz blat do wstępnej obróbki żywności.

Strefa zmywania – zwana również strefą mokrą, w której powinien znajdywać się zlewozmywak, zmywarka, miejsce na suszenie naczyń oraz przechowywanie detergentów oraz składowanie i segregowanie śmieci. W tym miejscu idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju sortowniki śmieci w szafce pod zlewozmywak, szuflada lub cargo na środki czystości oraz maty antywodne do szafki zlewozmywakowej.

Strefa przygotowania – serce kuchni. Strefa ta powinna zająć miejsce najbardziej centralne. Jako główny obszar pracy w kuchni w tej strefie powinien się znaleźć główny blat roboczy oraz dostęp do wszystkich niezbędnych narzędzi kuchennych, potrzebnych do przygotowywania posiłków, min. desek do krojenia, sztućców roboczych, noży, misek, często wykorzystywanych produktów żywnościowych jak przyprawy czy też olej oraz drobnego sprzętu jak robot kuchenny.Najlepiej w tej strefie sprawdzają się szafki z szufladami oraz podziałami wewnętrznymi, które pozwalają zachować ład i porządek. Niezbędne są tu szuflady na sztućce robocze, szuflada na przyprawy, szuflada na najczęściej wykorzystywane artykuły spożywcze (sól, cukier, kawa, herbata, ocet, olej), szafka z gniazdem elektrycznym w celu podłączenia ekspresu do kawy i czajnika bezprzewodowego, oświetlenie blatu roboczego pod szafkami wiszącymi, wszelkiego rodzaju misy, patery, półmiski oraz naczynia służące do przygotowania posiłków umieszczone w szufladach, aby dostęp do nich był łatwy i wygodny.

Strefa gotowania i pieczenia – w tej strefie powinny znaleźć się piekarnik, płyta grzejna, kuchenka mikrofalowa, pochłaniacz pary oraz drobne elementy gospodarstwa domowego jak garnki, patelnie i pokrywki, formy do pieczenia. Najwygodniejsze dla użytkownika do zastosowania w tej strefie są wysokie szafy do zabudowy wymienionego sprzętu, szuflada cokołowa na blachy oraz szuflady na garnki i pokrywki. Dla użytkownika praworęcznego strefy powinny być zaplanowane zgodnie ze wskazówkami zegara (od strony lewej do prawej). Gdy użytkownik jest leworęczny strefy powinny być ustawione odwrotnie.

Podstawą oraz cechą właściwie i prawidłowo wykonanego montażu mebli kuchennych, jak również samego ich zakupu, będzie wykonanie w pierwszym etapie dokładnych pomiarów pomieszczeń oraz wstępny projekt kuchni i dopasowanych do niej mebli. Równocześnie należy określić paletę interesujących i dopuszczalnych kolorów mebli, wybranie materiału z jakiego będą wyprodukowane meble oraz przyjąć główne założenia dotyczące ich funkcjonalności. Podejmując ostateczną decyzję o zakupie mebli, trzeba oczywiście wcześniej oszacować możliwości finansowe, gdyż pozwala to szczegółowo zawęzić lub rozszerzyć nam zakres poszukiwań.

Nowoczesne programy online do projektowania kuchni
W Internecie można znaleźć wiele programów służących do projektowania kuchni. Są to programy darmowe, niektóre trzeba zainstalować w komputerze, inne natomiast można otwierać w oknie przeglądarki. Klienci, mogą się także spotkać z programami płatnymi, do kupienia w sklepach stacjonarnych lub internetowych, lub pobrać po wykonaniu płatności.

Bardzo często, zdarza się, że podczas wykonywania projektu samodzielnie zdarzają się błędy – np. meble są za szerokie, odległości są zbyt wąskie między szafkami. Dlatego też, aby uniknąć takich błędów, warto zatrudnić doświadczonego projektanta. Dla niedoświadczonych osób, najczęściej projektowanie kuchni przez Internet, to nie tylko generacja nowych kosztów, lecz również niepotrzebne nerwy oraz stracony czas.

Lista kontrolna przy zamawianiu i projektowaniu kuchni
– Jakie są wymiary pomieszczenia?
– Gdzie usytuowane są okna i drzwi?
– Gdzie znajdują się przyłącza?
– Jaki układ kuchni najbardziej odpowiada potrzebom klienta?
– Czy kuchnia będzie także używana jako strefa mieszkalna?
– Czy klient jest prawo czy lewo ręczny?

Standardowe wymiary
Najczęściej spotykana wysokość szafki kuchennej to 72 cm. Do tej wartości należy doliczyć też ewentualny top oświetleniowy, panel czy listwy. W przypadku szafek stojących należy wziąć też pod uwagę wysokość ich nóg (ok. 10-15 cm) oraz grubość blatu, która może wahać się od 28 mm do 60 mm. Blat kuchenny w większości przypadków znajduje się na wysokości 85,5 cm, górne szafki wieszane są natomiast najczęściej na wysokości 214 cm. Standardowa szerokość pasa między szafkami to ok. 56-58 cm.