JAKIE MATERIAŁY WARTO STOSOWAĆ W MEBLACH KUCHENNYCH?

Dzisiejsze możliwości zarówno różnorodności pomysłów jak i materiałów, pozwolą się cieszyć wymarzoną i niepowtarzalną kuchnią. Najczęściej stosowanym materiałem w chwili obecnej są płyty MDF, jest to po prostu płyta pilśniowa, sprasowywana pod wysokim ciśnieniem, jednocześnie bardzo trwała. Płyta MDF pokrywana jest folią PCV, bądź fornirem, ale najczęściej wykańcza się ją lakierem.

Klient ma do wyboru lakier: o wysokim połysku, półmatowy oraz matowy. Dobór możliwych kolorów jest dla klienta praktycznie nieograniczony. Rozwiązanie to jest dość tanie i wytrzymałe. Niestety, małe uszkodzenie folii może spowodować nasiąkanie płyty i powstawanie nieestetycznych wybrzuszeń.

Fornir, zwany również okleiną naturalną to cienko skrawane drewno na plastry o grubości od 0,6 do 2 mm. Oklejenie płyty MDF fornirem skutkuje podobnym wyglądem jak w przypadku drewna litego, redukując jednocześnie niedoskonałości drewna, które wynikają z jego podatności na wilgotność powietrza. Podobnie jak w przypadku drewna, cechami forniru są niejednolitość faktury, zróżnicowana struktura, kontrasty kolorystyczne, przebarwienia i sęki.

Klienci mają także możliwość użycia innych popularnych, eleganckich, jednakże droższych materiałów, takich jak drewna lite – dąb, czereśnia, olcha, brzoza. jesion, mahoń i orzech.

Często stosowanym materiałem do wykonania kuchni na zamówienie są płyty wiórowe pokryte okleina naturalną. Jest to ekonomiczny ale zarazem wytrzymały i sprawdzający materiał. W drewnianych meblach, ze względu na duże obciążenie szybciej zużywają się zawiasy, natomiast zaletami mebli drewnianych niewątpliwie jest łatwa renowacja.

Drewno, jest materiałem, który w sposób szczególny reaguje na wilgotność powietrza. Należy dbać o to, żeby wilgotność powietrza w kuchni znajdowała się pomiędzy 40 i 70 %. Krótkookresowe przekroczenia w granicach 2-3 dni nie mają negatywnego wpływu na drewno. Do cech drewna można zaliczyć: niejednolitość faktury, zróżnicowana struktura, sęki, przebarwienia.

W kuchniach wykonywanych na zamówienie, bardzo często korzysta się z nowoczesnych materiałów takich jak na przykład: aluminium, kamień (blaty kuchenne), szkoło zarówno klasyczne jak i zdobione oraz plexi. Najczęściej wykorzystuje się szkło matowe, mleczne. Rozwiązanie jest nowoczesne oraz bardzo wytrzymałe na wilgoć, minusem jedynie może być mniejsza wytrzymałość na uderzenia.

Elementy te wzbogacają estetykę mebli kuchennych, czyniąc ją wyjątkowo atrakcyjną i niepowtarzalną. Metale wykorzystywane są w kuchni albo ze względów technicznych, jak okuciach, w sprzęcie gospodarstwa domowego lub zlewozmywakach, albo dla podniesienia wizerunku kuchni. Głównie używane jest aluminium i stal szlachetna.

Kuchnie robione na zamówienie, dają możliwość indywidualnego i praktycznego wyposażenia szafek oraz zastosowania nowoczesnych zawiasów, które umożliwią otwieranie drzwi pod dowolnym kątem. Meble na wymiar to idealny sposób na stworzenie pięknej, przytulnej kuchni, a zarazem bardzo funkcjonalnej i odpowiadającej indywidualnym potrzebom.

BLAT KUCHENNY

Kuchenny blat na co dzień głównie służy do przygotowywania posiłków, jest newralgiczna i jedną z najważniejszych części kuchennych mebli. Codziennie jest przez nas narażany na uszkodzenia zarówno mechaniczne, jak i termiczne. Z tych właśnie powód, blat powinien być odpowiednio twardy, odporny na wysokie i niskie temperatury oraz odporny na uszkodzenia mechaniczne.

W momencie wyboru blatu, klient ma szeroką gamę wzorów i kolorów, jednakże nie wolno przy tym zapomnieć, że blat kuchenny powinien być zharmonizowany z elementami szafek, frontami oraz uchwytami. W blat jest można zamontować płytę oraz zlewozmywak.

Odpowiedni i właściwy dobór blatu kuchennego, oznacza równoczesne porównanie kosztów jego zakupu, jego wytrzymałości, łatwości w utrzymaniu czystości oraz innych kwestii, takich jak dopasowania do wnętrza danej kuchni, możliwości ewentualnych napraw czy też skomplikowania jego montażu.

Bardzo ważną kwestią jest aby blat kuchenny zawierał wytrzymały i solidny blat roboczy, będący również funkcjonalnym, a jednocześnie idealnie komponującym się z innymi meblami na zamówienie w kuchni. Prawidłowo wpasowany i dobrany blat kuchenny będzie cieszył oko domowników, świetnie prezentując się w kuchni.

Standardowo blaty montuje się na wysokości 91 cm. Najwygodniejsza szerokość blatu to ok. 80 cm, choć przyjmuje się, że w mniejszych kuchniach wystarczy już 60 cm. Wokół zlewozmywaka i kuchenki, warto po obu stronach zamontować wygodny blat o szerokości co najmniej 20 cm.